Sisif

Sisif

marți, 10 august 2010

Mitul lui Sisif

"Sisif, fiu al lui Eol, zeul stapan al vanturilor, este intemeietorul orasului Corint, care in vremuri stravechi se numea Efrya.

Nimeni in toata Grecia nu se putea masura in viclenie, siretenie si istetime cu Sisif, el a contribuit la dezvoltarea navigatiei si a comertului, insa s-a dovedit a fi avar si inselator, violand legile ospitalitalitii prin uciderea calatorilor care-i cadeau in mana. Datorita sireteniei, acesta stransese bogatii fara numar in Corint si faima despre comorile lui se raspandise pana departe.

Egina, fiica lui Asope, a fost răpită de Zeus . Tatăl, uimit de această dispariţie, i s-a plâns Iui Sisif. Acesta, care ştia de răpire, i-a făgăduit lui Asope să-i spună totul, cu condiţia ca el să dea apă citadelei Corintului. Nu s-a temut de fulgerele cereşti şi a ales binecuvântarea apei.

Pentru ca nu a stiut sa pastreze tacerea cu privire la rapirea Aeginei de catre Zeus, acesta din urma i-a ordonat lui Thanatos, zeul mortii, sa il inlantuiasca pe Sisif in Tartar. Cand Thanatos, intunecatul zeu al mortii, veni la el sa-l ia in trista imparatie a lui Hades, Sisif, care presimtise acest lucru incearca sa il pacaleasca pe Thanatos, cerandu-i sa ii arate cum functioneaza lanturile care ii erau dedicate. Spre uimirea tuturor , Thanatos cade in capcana si ramane inlantuit in Tartar. Din clipa aceea, pe pamant nu mai muri nimeni. Nicaieri nu se mai faceau inmormantari bogate si nu se mai aduceau nici jertfe zeilor din imparatia subpamanteana. Randuirea pe care Zeus o statornicise pe pamant fusese incalcata. Atunci Zeus, stapanul tunetelor, il trimise la Sisif pe Ares, puternicul zeu al razboiului. Acesta il elibera din lanturi pe Thanatos care ii smulse lui Sisif sufletul si-l duse in imparatia umbrelor celor morti.

Dar si acolo, Sisif cel siret stiu sa iasa din incurcatura. El ii spusese sotiei sa nu-i ingroape trupul si sa nu aduca jertfe zeilor subpamanteni. Aceasta ii indeplini dorinta. Hadews si Persefone asteptara mult si bine jertfele de inmormantare, dar zadarnic. In cele din urma, Sisif se apropie de tronul lui Hades si-i zise stapanitorului imparatiei mortilor:

- O, stapane al sufletelor mortilor, mare Hades, tu care esti deopotriva de puternic cu Zeus, lasa-ma sa plec pe pamantul plin de lumina. Voi porunci sotiei mele sa-ti aduca jertfe bogate si aopi ma voi intoarce in imparatia umbrelor.

Astfel il amagi Sisif pe marele Hades, care ii dadu drumul pe pamant. De buna seama, Sisif nu se mai intoarse in imparatia lui Hades, ci ramase in palatul lui falnic, unde se tinea de vesele ospete, bucuros ca e singurul dintre muritori care izbutise sa se intoarca din intunecoasa imparatie a umbrelor.

Hades se manie nespus si-l trimise din nou pe Thanatos sa-i aduca sufletul lui Sisif. Zeul mortii se duse la palatul celui mai siret dintre muritori, pe care-l gasi la un ospat imbelsugat. Zeul mortii, pe care-l urasc atat oamenii cat si zeii, ii smulse sufletul lui Sisif care zbura pentru totdeauna in imparatia umbrelor.

Pentru indrazneala de a se socoti mai istet si mai viclean decat zeii, Sisif a fost condamnat pe vesnicie sa impinga un bolovan urias pana aproape de varful unui deal, fara a reusi sa atinga varful. Imediat ce Sisif pare ca isi termina cazna, bolovanul o ia la vale, iar munca trebuie luata de la capat."

16 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Morala trebuie sa o tragi tu,tocmai de aceea aceste povete,sa te faca sa gandesti :)

   Ștergere
  2. Iar acum, daca Sisif e din nou istet (parerea mea) va urca bolovanul pana intr-un punct foarte inalt si il va sustine acolo.
   Bine inteles, efortul de sustinere e acelasi, doar ca, daca il sustine sus nu e la fel cu sustinerea la baza muntelui ! :)

   Ștergere
 2. Ulciorul nu merge de multe ori la apa

  RăspundețiȘtergere
 3. Sau pentru o viata in pacat, o eternitate in suferinta...

  RăspundețiȘtergere
 4. da da da
  trebue sa o citesti de mai multe ori si o vei intelege si morala si tot

  RăspundețiȘtergere
 5. bai prostule te bag in pizda mati citeste-o si raspunde la urmatoarele intrebari:
  Cine era Sisif?
  Ce a facut Sisif ca sa fie pedepsit?
  Ce sa intamplat cu Sisif la sfarsit?
  Daca raspunzi la intrebari esti destept.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mai era o chestie, dupa primirea pedepsei Sisif spune:
  "Fac asta pentru ca asa vreau eu, nu pentru ca m-ati pedepsit voi"
  Astfel, daca el facea ceea ce facea din proprie initiativa, nu mai era nici o pedeapsa, deci zenii nu aveau cum sa se bucure de disperarea lui Sisif.
  De aici si expresiile de genul: munca sisifica si altele

  RăspundețiȘtergere
 7. am o p I_I I_a de mor caii

  RăspundețiȘtergere

 8. . Isteţimea şi viclenia erau admirate în
  antichitate ca
  frumoase trăsături,laturi de
  caracter ale
  înţelepciunii şi
  curajului de
  autoapărare...
  ori, SISIF era rău,
  nu avea caracter
  frumos; Isteţimea
  şi Viclenia erau daruri cereşti ,dar
  Sisif le folosea
  pentru a face crime,jafuri,mişelii,
  astfel încât,Şiretenia şi
  Viclenia îşi pierdeau renumele
  de trăsături bune;
  din cauza lui Sisif,
  omenirea era pe
  cale de a pierde
  daruri ale minţii,
  ceea ce ar fi dus la
  decăderea irecuperabilă a
  umanităţii.
  Sensul
  pedeapsei date
  lui Sisif
  este mai mult decât o morală ...
  Este un act de
  recuperare a valorilo morale.
  Cât de imens de
  dificil să fie recupe
  rate pentru
  umanitate morale
  valori:până-n ziua
  de azi,mitul Sisif e
  foarte cunoscut...
  Interpretat ca simbol al zădărniciei eforturilor.
  Lumea opresată,
  harnică,tinde să
  se compare cu Sisif.
  ...

  RăspundețiȘtergere
 9. eu cred ca prin ,,izbanzile,, pe care Sisif crede ca le obtine se intoarce din nou si din nou la momentul zero din spirala vesniciei (ca o pedeapsa karmica) in acelasi punct de start up .
  DAR ZEII il ofera lui Sisif (ca si noua de altfel)posibilitatea de a alege din cele 2 cai
  - cea de a gasi iar o inselatorie ...care il va duce din nou la punctual de start

  - cea de modificare a prioritatilor vietii (un alt sens ) care il va propulsa in spitala vesniciei

  EXODUL BOLOVANULUI = MEDITATIE

  RăspundețiȘtergere
 10. Galazsi Cristian26 octombrie 2016, 20:54

  Foarte tare.Multumesc mult(si tie Florin Calin)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cineva isi face temele.. :))

   Ștergere
 11. Concluzia: viata merita traita!

  RăspundețiȘtergere